Uutinen 03.06.2022 Paula Mikkola
Mitä onni on? Miksi Suomi on rankattu maailman onnellisimmaksi valtioksi? Näitä kysymyksiä pohtivat onnellisuuden tutkija, psykologian emeritus professori Markku Ojanen Tampereen yliopistosta ja sosiaalipsykologian professori Joar Vittersö Tromssan yliopistosta. -Yksi tärkeä onnellisuuden elementti on henkilön oma aktiivisuus, Joar Vittersö sanoi.

Siihen liittyen, että Suomi nimettiin maailman onnellisimmaksi valtioksi, Vaasan kaupunki julisti itsensä jonkin aikaa sitten Suomen ja maailman onnellisimmaksi kaupungiksi. Markku Ojanen on tutkinut, mitä Vaasassa tehdään sellaista, joka oikeuttaa nimityksen käyttöön. Ojanen on tutkinut onnellisuutta 50 vuoden ajan.

-Vaasassa on aitoa osallisuutta. Sen lisäksi kaupungissa otetaan vakavasti tavoite olla maailman onnellisin kaupunki, Ojanen kertoi.

Mitä onni on?

Mitkä asiat tekevät Vaasasta maailman onnellisimman kaupungin?

-Mielestäni onnellisuuden kokemukseen vaikuttaa pääasiassa kolme hyvin yleispätevää syytä. Ensimmäinen on tehdä hyvää muille, toiseksi pitää huolta itsestään ja kolmanneksi hyödyntää yhteiskunnan palveluita. Nämä tekijät saavat ihmiset suhtautumaan toiveikkaina oman elämän mahdollisuuksiin, Ojanen sanoi.

Kolme asennetta

Hänen mukaansa tämän pohjalla on kolmentyyppistä henkilökohtaista asennoitumista.

-Kyse on ystävällisyydestä, kiitollisuudesta ja anteeksiantavasta asenteesta. Käytännössä on tärkeää ylläpitää hyviä suhteita läheisiin ihmisiin, välttää vertaamasta itseään muihin, esimerkiksi naapuriin, joka on varakkaampi kuin itse, sekä tarttua hetkeen ja tilanteeseen eikä rakentaa onneaan materiaalisten asioiden varaan, Ojanen luetteli.

Nuoret voivat huonommin

Monet nuoret voivat nykyisin huonommin kuin varttuneemmat ihmiset. Mistä se johtuu?

-Nuoret viettävät paljon aikaa facebookissa ja vertailevat koko ajan itseään muihin. On havaittu, että mitä vähemmän henkilö kuluttaa aikaa sosiaalisissa viestimissä, sitä paremmin hän voi, Ojanen kertoi.

Ole aktiivinen

Joar Vittersö uskoo, että monet haaveilevat suuresta rahavoitosta, joka tekisi heidät onnelliseksi.

-Se tuottaa yllättäen iloa, joka kestää kuitenkin vain hetken ja häviää nopeasti.

Mitä ihminen voi tehdä itse onnellisuutensa eteen?

-On erittäin tärkeää olla aktiivinen. Olemme havainneet, että aktiiviset ihmiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä ja iloisempia kuin ne, jotka ovat passiivisia. Kenenkään ei pidä ottaa stressiä asiasta vaan olla aktiivinen omaa tahtiaan, Vittersö sanoi.

Pohjolassa onnellisia

Hän sanoi myös, että meillä Pohjolassa asiat ovat suhteellisen hyvin, jos tarkastellaan onnellisuutta koko maailman tasolla.

-Kaikki tilastot osoittavat niin, mutta jokaisen ihmisen elämään sisältyy ylä- ja alamäkiä, Vittersö muistutti.

Kent Lidman