2019, Uutinen 02.12.2019 Paula Mikkola
-Maailmalla tapahtuu nyt paljon sellaista, mikä tuo Suomen ja Ruotsin lähemmäksi toisiaan. Esimerkiksi Brexit, Venäjän vastaiset pakotteet ja amerikkalainen presidentti, jonka arvomaailma on erilainen kuin meillä. Näin totesi Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin Kjell Skoglund puheessaan Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan rajat ylittävää yritystoimintaa käsitelleessä seminaarissa Haaparannalla.

Skoglund oli havainnut, että pohjoismainen yhteistyö on tärkeää Suomen uudelle hallitukselle.

-Hallitusohjelmassa mainitaan pohjoismainen yhteistyö 38 kertaa ja Ruotsi on Suomelle tärkeä kumppani. Suomalaisten on helppoa tehdä töitä Ruotsin kanssa ja ruotsalaiset rakastavat meitä, Skoglund sanoi.

Vienti Ruotsiin

Monet suomalaisyritykset vievät tuotteitaan Ruotsiin.

-Ruotsi on monelle suomalaiselle pk-yritykselle ensimmäinen vientimaa. On helppoa tehdä yhteistyötä rajan yli. Ruotsalaiset ehkä kokevat meidän olevan malttamattomia ja vastaavasti meidän suomalaisten mielestä ruotsalaiset pohtivat asioita aivan liian monta kertaa, Skoglund kuvaili.

Kieliongelma

Yritysten ja asiakkaiden yhteistyössä Suomen ja Ruotsin välillä on kuitenkin joitakin ongelmia.

-Rajaesteet ovat yksi ongelma. Toinen voi olla kieli. Sillä ei pitäisi olla vaikutusta, mitä kieltä kauppojen solmimisessa käytetään. Siihen voidaan saada käännösapua tai voidaan käyttää englantia, Skoglund totesi.

Kasvavaa kiinnostusta

Suomalais-ruotsalaisella kauppakamarilla on 720 jäsentä, joista 40 % on Ruotsista ja 60 % Suomesta.

-Kiinnostus on kovasti kasvanut ja viime vuosien aikana jäsenmäärämme on kaksinkertaistunut. Vienti Norjaan on vain kymmenesosa viennistämme Ruotsiin. Olemme käynnistäneet myös puolustusyhteistyön Ruotsin kanssa. Tarvitsemme useita yhteistyön alustoja, joilla voimme tavata toisiamme ja oppia toisiltamme, Skoglund sanoi.

Ruotsi ottaa oppia Suomesta

Skoglundin mielestä Ruotsilla on myös paljon opittavaa Suomesta.

-Meillä on tehokas poliisi ja koulujärjestelmä, josta Ruotsilla on paljon opittavaa, Skoglund sanoi.

Ruotsissa toimii monia suomalaisyrityksiä

-Etenkin rakennusalalla toimii useita suomalaisia, esimerkiksi Jällivaarassa ja Kiirunassa. Terveysteknologian alalla on useita suomalaistoimijoita ja innovatiivisia yrityksiä Ruotsissa, Skoglund kertoi.

Suomalaiset innovaatiot

Business Finlandin Tukholman toimipisteestä Lars Hagebris kertoi suomalaisinnovaatioiden menestystarinasta.

-Suomi kuuluu maailman kolmen innovatiivisimman valtion joukkoon. Meillä on korkea koulutustaso ja 46 % kaikista pohjoismaisista investoinneista tehdään Suomessa, hän sanoi.

Monet nuoret perustavat yrityksiä Suomeen.

-Meillä on Suomessa uuden sukupolven vihreitä yrittäjiä. Täällä toimii myös useita suuria pohjoismaisia yrityksiä, kuten Nokia, Neste ja Kesko, hän kertoi.

 

Norja tulevaisuuden vientimaa

Suomalaisten pk-yritysten viennistä yli puolet suuntautuu Ruotsiin. Seuraavat vientimaat ovat Saksa, Venäjä ja Norja.

-Kun katsotaan tulevia suunniteltuja vientiponnistusten kohteita, niin Norja on listalla ylimpänä yhdessä USA:n kanssa. Sen jälkeen tulevat Ranska ja Saksa, Hagebris kertoi.