Uutinen | 22.12.2023 | Kent Lidman |
Koivisto puhe sisältyi tapahtuman osioon, jonka otsikkona oli ”Uusia horisontteja – Arktis muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa”.
Rauhan haasteita
EU:n Arktisten asioiden erityislähettiläs Clara Ganslandt kertoi, että arktisen alueen turvallisuuspoliittinen asema muuttui Venäjän aloitettua sodan Ukrainaa vastaan.
-Venäjän hyökkäys on haastaa rauhan myös Arktiksella, hän sanoi.
Toinen suuri kysymys Arktikselle on ilmastonmuutos.
-Ilmastonmuutos aiheuttaa dramaattisia seurauksia Arktiksella, Ganslandt totesi.
EU panostaa arktiselle alueelle
Hän kertoi, että EU tukee panostuksia arktisen alueen nuorisoon, naisiin ja alkuperäiskansoihin.
-Pohjoisilla alueilla myös tutkimus, tiede ja innovaatiot ovat tärkeitä. EU rahoittaa niitä merkittävästi muun muassa uuden Interreg Aurora ohjelman kautta. Pyrimme kehittämään arktisen alueen taloutta, ekologiaa, sosiaalista ja kestävää kehitystä, Ganslandt sanoi.
Saamelaisten suuria haasteita
Anni Koivisto kertoi Arktiksen saamelaisväestön suurista haasteista.
-Yksi niistä on ilmastonmuutos, joka vaikuttaa koko Arktiksella vahvemmin kuin muualla maailmassa. Kyse on saamelaiskulttuurin eloonjäämisestä. Ukrainan sota on myös vaikuttanut meihin merkittävästi, sillä sodan vuoksi meidän on erittäin vaikea tehdä yhteistyötä Venäjän saamelaisten kanssa, Koivisto selitti.
Ilmastonmuutos
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen vanhempi tutkija Sanna Kopra piti myös ilmaston muutosta arktisen alueen suurimpana uhkana.
-Se on erittäin monitahoinen haaste, joka vaikuttaa arktisen alueen talouteen, infrastruktuuriin ja moneen muuhun asiaan. Ukrainan sota vaikuttaa myös arktisen alueen kansainväliseen yhteistyöhön. Lisäksi on tärkeää välittää viestiä saamelaisten roolista arktisella alueella, Kopra totesi.
Kent Lidman