Uutinen 11.11.2022 Paula Mikkola
-Olen pettynyt EU:n tähän astiseen toimintaan Arktiksella. Meillä on oiva tilaisuus kehittää arktisen alueen yhteistyötä ensi vuoden alkupuolella, kun Ruotsi toimii EU:n puheenjohtajana, totesi suurlähettiläs Jari Vilén Suomen ulkoministeriöstä puheessaan raja-alueiden foorumissa Kilpisjärvellä

Jari Vilénin mielestä maailma tulee muuttumaan kokonaan Venäjän helmikuisen Ukrainan hyökkäyksen jälkeen.

-Elämme nyt täysin muuttuvassa maailmassa. Olemmepa Venäjästä mitä mieltä tahansa, meillä tulee olla siihen jonkinlainen suhde. Suomella on Venäjän kanssa pitkä maaraja. Vaikka yhteistyö Venäjän kanssa on lakannut, pitää meidän kuitenkin jatkossa toimia yhdessä esimerkiksi tullia, poliisia ja useita muita viranomaisia koskevissa asioissa. Meillä tulee olla jonkinlaiset yhteydet Venäjään, Vilén totesi.

Venäjä suljettu pois

Venäjän hyökättyä Ukrainaan se on suljettu pois Barentsin yhteistyöstä, Arktisesta neuvostosta ja muusta yhteistyöstä Pohjoiskalotin alueella. Venäjä on itse päättänyt vetäytyä Itämeriyhteistyöstä.

-Yhteistyörakenteet ovat olemassa vaikka poliittiset tavoitteet ovat muuttuneet. Se merkitsee esimerkiksi sitä, että Barentsin yhteistyötä tehdään nyt täysin pohjoismaisella tasolla. Arktisessa neuvostossa myös USA ja Kanada ovat mukana, mutta Pohjola on sielläkin enemmistönä, samoin kuin Itämeriyhteistyössä, Vilén sanoi.

Naton raja

Suomen ja Ruotsin tuleva Nato-jäsenyys sitoo Pohjoismaat entistä lähemmin toisiinsa.

-Suomesta tulee silloin suoraan Naton ja Venäjän raja, mistä seuraa uusia haasteita. Yhtenä tärkeänä turvallisuustekijänä on asuttu maaseutu. Meidän on huolehdittava, että ihmisiä myös jatkossa asuu ja käy töissä rajaseuduillakin, Vilén vaati.

Pettynyt EU:hun

EU laati joitakin vuosia sitten Arktisen strategian.

-Sen jälkeen ei ole kuitenkaan tapahtunut mitään. Arktis ei erityisesti kiinnosta EU:ta ja olen siitä erittäin pettynyt. EU:n kiinnostus kohdistuu enemmän etelään päin kuin pohjoiseen ulottuvuuteen. Nykyisellään Nato ja USA ovat arktisesta alueesta enemmän kiinnostuneita kuin EU, Vilén totesi.

Odotukset kohdistuvat Ruotsiin

Hänen odotuksensa kohdistuvat nyt Ruotsin uuteen hallitukseen ja Ruotsin puheenjohtajuuskauteen EU:ssa alkuvuodesta 2023.

-Ruotsilla olisi nyt tilaisuus nostaa Arktinen ja Itämeren yhteistyökin EU:n agendalle. Tämä voisi olla nyt meille mahdollisuus kehittää yhteistyötä näiden puitteissa, Vilén sanoi.

Ilmastokysymykset

Vilénin mielestä ilmastokysymyksiäkään ei saa unohtaa.

-Ilmastokysymys on tärkeä Venäjästä ja sodasta huolimatta. Meidän pitää jatkaa ilmastotyötä Venäjän rajojen ulkopuolella, Vilén totesi.

Kent Lidman