Uutinen 26.01.2024 Kent Lidman
- Pitää toimia nyt eikä jäädä odottelemaan mitä hallituksenne tai maakuntanne tekee tai jättää tekemättä vihreän siirtymän suhteen. Toimikaa itse nyt paikallisesti. Tämä oli Luulajan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Daniel Smiratin viesti Rovaniemen Arctic Spirit tapahtumalle.

Smiratin esitys sisältyi ohjelmakohtaan ”Arktisten kaupunkien vihreä siirtymä – kohti näyttöön perustuvaa politiikka”

 

Fossiilineutraali vuonna 2040

Daniel Smirat kertoi, miten Luulajassa nyt tehdään vihreän siirtymän investointeja ja   Norrbottenissa valmistaudutaan fossiilittoman teräksentuotannon käynnistämiseen.

-Muutos tuntuu paikallisella tasolla. Toteutamme raskaan teollisuuden vihreää siirtymää ja tavoitteemme on, että Luulajan kunta on fossiilineutraali vuonna 2040, Smirat sanoi.

Teollisuuspuisto

Luulajan teollisuuspuisto tulee olemaan sen yksi osa.

-Siitä tulee fossiilittoman ja vihreän tuotannon teollisuuspuisto. Perustuotantoon tehtävien vihreiden investointien avulla arvioimme fossiilipäästöjen vähentyvän 90 prosenttia. Terästeollisuudessa hiili korvataan vedyllä ja myös kaivosteollisuudesta tulee fossiilineutraalia, Smirat kertoi.

Pilottitutkimus

Saksan Alfred Wegener instituutin arktisen toimiston Volker Rachold kertoi Arctic Passion-hankkeesta.

-Se on nelivuotinen Horisontti 2020 hanke, joka on nyt puolivälissä. Teemme töitä yhdessä Pohjois-Amerikan ja Aasian kanssa muun muassa maailman ilmansaasteiden pilottitutkimuksessa, hän sanoi.

Reykjavikissa autot ongelmana

Reykjavikin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lif Magneudottir kertoi, miten töitä tehdään erityisesti autojen ja muiden kuljetusten aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi.

-Reykjavikissa suurena ongelmana on se, että monet käyttävät omaa autoa. Me panostamme nyt kestäviin polttoaineisiin ja sähköautoihin. Lisäksi suunnittelemme Reykjavikiin uutta kuljetusjärjestelmää, hän sanoi.

Kuuntelee asukkaita

Alaskan Juneaun kaupunginvaltuuston edustaja Robert Barr kannatti Daniel Smiratin kehotusta.

– Olen Danielin kanssa samaa mieltä. Älkää viivästelkö. Toimikaa nyt. Juneaussa asuu 30 000 ihmistä ja meillä on menossa monia vihreän siirtymän hankkeita, esimerkiksi ajoneuvojen sähköistäminen. Nyt pyrimme kuuntelemaan kaupunkimme asukkaiden mielipiteitä siitä, millä tavoin meidän pitäisi vihreää siirtymää toteuttaa, Barr kertoi.

Sähköistäminen

Rebecca Alty toimii kaupunginjohtajana Kanadan Yellowknifessa.

-Me kehitämme vetyä ja sähköä voimanlähteinä, esimerkiksi lisäämällä sähköautoja ja latauspisteitä. Laadimme myös suunnitelmaa öljyn käytön vähentämiseksi, Alty kertoi.

Pieniä muutoksia

Rovaniemen kaupungin suunnittelu- ja teknisten palveluiden johtaja Pertti Onkalo kertoi, että pieniä muutoksia tehdään koko ajan.

-Meillä Joulupukin Pajakylän yritykset toimivat kestävästi. Kaupungin ja yritysten yhteistyö on monipuolista ja vihreään energiaan investoidaan. Meillä oli ensimmäisenä Suomessa biopolttoainetta valmistava yritys. Teemme paljon töitä myös matkailun ja poronhoidon parissa. Tavoitteemme on olla ilmastoneutraaleja vuoteen 2040 mennessä, Onkalo sanoi.

Kent Lidman