2021, Uutinen 12.11.2021 Paula Mikkola
-Uumajan ja Vaasan välinen lauttayhteys on erittäin tärkeä Merenkurkun alueelle. Suomessa kiinnostus lauttaa kohtaan on kuitenkin suurempi kuin Ruotsissa. Uuden lautan myötä toivon kiinnostuksen kasvavan myös Ruotsin puolella, sanoo Uumajassa toimiva matkatoimistoyrittäjä ja Suomen kunniakonsuli Johan Björk.

Johan Björk on toiminut Suomen kunniakonsulina Uumajassa 17 vuoden ajan. Presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt hänelle toiminnasta Suomen Leijonan ansiomerkin.

-Voisi sanoa, että olen Suomen hallituksen lähettiläs Uumajassa. Tehtäväni on auttaa käytännön muodollisuuksien kanssa apua tarvitsevia suomalaisia, mutta myös edistää Suomen asiaa Ruotsissa. Tästä näkökulmasta Merenkurkun alueen yhteistyö Suomen ja Ruotsin välillä on erittäin tärkeää, Björk toteaa.

Suljetut rajat

Mitä mieltä olet Ruotsin ja Suomen rajojen sulkemisesta korona-pandemian aikana?

-Pandemia on ollut erittäin vaikeaa aikaa meille rajat ylittävän yhteistyön parissa työskenteleville. Odotamme nyt kovasti rajoitteiden poistuvan. Koska edustan Uumajassa Suomen hallitusta, en halua kritisoida tehtyjä toimenpiteitä. Tosiasiat kuitenkin puhuvat puolestaan; Ruotsissa koronaan kuolleiden määrä on lähes 15 000, kun taas Suomessa on ollut hieman yli 1000 menehtynyttä. Vaikka Ruotsin väkiluku on suurempi, luvut kertovat paljon, Björk sanoo. 

Urheilumatkoja

Johan Björk on Björk&Boström Sportresor matkatoimiston perustaja, pääomistaja ja toimitusjohtaja. Yhtiön pääkonttori on Uumajassa ja tytäryhtiö Helsingissä. Päätoimintana on pakettimatkojen järjestäminen suuriin kansallisiin ja kansainvälisiin urheilutapahtumiin. Tulevista tapahtumista voi mainita Rallin MM-kisat Uumajassa ensi vuoden helmikuussa sekä Tampereella ja Helsingissä toukokuussa järjestettävät jääkiekon MM-kisat.

Uumajan MM-ralli

Rallin MM-kisojen isännyydestä käytiin tiukka kilpailu Norrbottenin ja Uumajan alueen välillä. Kisan voitti lopulta Uumaja.

-Uskoakseni yksi syy, miksi Uumaja sai rallin MM-kisat, on juuri Vaasan ja Uumajan välinen lauttayhteys. Se helpottaa suomalaisten matkustamista paikan päälle ja Suomessahan kiinnostus rallikilpailuja kohtaan on suuri. Suomessa on myös monia suuria rallitähtiä, toteaa Merenkurkun neuvoston varapuheenjohtaja Lennart Holmlund.

-Suunnittelemme juuri nyt matkapaketteja rallin MM-kisoihin ja niihin on erittäin paljon kiinnostusta Suomen puolella. Ruotsalaisia taas kiinnostaa matkustaa jääkiekon MM-kisoihin Tampereelle. Pohjois-Ruotsissa asuville on merkitsee paljon, ettei tarvitse matkustaa pitkää matkaa Haaparannan kautta vaan pääsee suoraan lautalla Uumajasta Vaasaan. Silloin on jo melkein perillä Tampereella, Johan Björk sanoo.

Laaja asiakaskunta

Johan Björkin matkatoimiston asiakkaat ovat pääosin Ruotsin, Suomen ja Norjan pohjoisimmista osista.

-Etelämpänä Itämeren lautat huolehtivat maiden välisestä liikenteestä. Merenkurkun yli matkustaa eniten suomalaisia, sen jälkeen ruotsalaisia ja myös jonkin verran norjalaisia, Björk kertoo.

Hän haluaa nyt laajentaa markkinoitaan Venäjän suuntaan.

-Kun lasketaan mukaan Pietarin alue, tällä alueella on seitsemän miljoonaa asukasta, joille Uumajan ja Vaasan välisestä lautasta on suurta hyötyä, Björk sanoo.

Matkustajien kertomuksia

Pohjoiskalotin neuvoston reportteri tapasi matkallaan ihmisiä niin Ruotsista kuin Suomestakin.

-Äitini asuu Suomessa ja olemme matkalla tapaamaan mummia ja ukkia. Tällä uudella lautalla on paljon vähemmän melua ja bensiinin katkua kuin aikaisemmalla lautalla, kertoo Sundsvallista tuleva Cecilia Rosendahl, joka on matkalla siskonsa Emilian ja Victoria-tyttärensä kanssa. 

 

-Olen huomannut, että tämä lautta tärisee paljon vähemmän kuin entinen. Tosi hyvä, että tämä on ympäristöystävällinen, toteaa tukholmalainen Mathias Krooks ja Selina Krooks on samaa mieltä.

Kent Lidman