2020, Uutinen 23.01.2020 Paula Mikkola
-Tulevaisuus on meidän ja nyt se on uhattuna. Siksi teidän pitää kuunnella meitä. Tätä vaati ryhmä nuoria, jotka osallistuivat Rovaniemellä Arctic Spirit tapahtumaan.

Nuoret, jotka ovat iältään 13-19 vuotiaita, olivat vuoden 2019 aikana kokoontuneet useita kertoja pohtimaan yhdessä konkreettisia toimia, joilla varmistetaan arktiselle alueelle ilmastoystävällisempi ja kestävämpi elinympäristö. Nuoret pääsivät tapahtumassa keskustelemaan päättäjien kanssa ja toivat esille näkemyksiään.

Puurakentamista

Nuoret kertoivat konferenssissa konkreettisia ehdotuksia, joihin he olivat yhteisesti päätyneet.

-Olemme tavallisia rovaniemeläisiä nuoria ja meillä on ajatuksia siitä, miten voimme elää kestävämmin ja ilmastoystävällisemmin. Ensimmäiseksi ehdotamme, että kaikki talot rakennetaan puusta. Ne ovat ihmisille terveellisempiä ja ekologisesti parempia. Pitkällä tähtäimellä ne tulevat myös halvemmiksi, nuoret sanoivat.

 Aurinkopaneeleja

Seuraava ehdotus oli rakentaa lisää aurinkopaneeleja.

-Jos halutaan säästää energiaa, aurinkopaneelit ovat paras energianlähde. Ne maksavat jonkin verran, mutta ilmastonmuutos voi tuhota koko planeetan. Raha ei saa estää meitä pelastamasta ainoan kotimme, he vaativat.

 Parempaa kouluruokaa

Nuoret vaativat myös parempaa kouluruokaa.

-Haluamme paikallisista raaka-aineista valmistettua kouluruokaa. Se vähentäisi myös ruokahävikkiä. Kasvislounaita pitää saada helpommin, sillä nykyisin vaaditaan lääkärin todistus saadakseen vegaanilounaan, nuoret kertoivat.

 Enemmän kierrätystä

Nuoret ehdottivat myös kierrätyksen parantamista.

-Muovipullojen panttia pitää korottaa 10 sentistä 40 senttiin. Sitä kautta pulloja heitetään harvemmin kaduille, jossa ne voivat lojua vuosikausia. Korotettu pullopantti pitää toteuttaa koko Euroopassa. Ympäristö puhdistuu, ihmiset saavat kierrättämisestä enemmän rahaa eikä suurten yritysten tarvitse maksaa niin paljon pulloista. Kaikki voittavat, nuoret totesivat.

 Kutsu kouluille

Nuoret haluavat kutsua Napapiirin seudun kaikki koulut ensi vuonna Rovaniemelle keskustelemaan ja toteuttamaan näitä ehdotuksia.

-Kiitos että kuuntelitte meitä. Muistakaa, että planeettamme pelastaminen on asia, jota ei enää voi lykätä myöhemmäksi, nuoret sanoivat lopuksi.