Uutinen 02.12.2023 Kent Lidman
-Käytämme samoja liikennekäytäviä kuin elinkeinoelämä. Kuljetusten kestävyys, turvallisuus ja varmuus ovat tärkeitä, kertoi prikaatinkenraali Juha-Matti Ylitalo Oulun liikennefoorumissa.

Ylitalo korosti rajat ylittävän yhteistyön merkitystä.

-Teemme pohjoismaista yhteistyötä ja nyt meillä on myös Nato-yhteistyötä, kun Ruotsi pian liittyy Naton jäseneksi. Sen jälkeen emme enää ole yksin, Ylitalo totesi.

Turvallisuuden tärkeys

Turvallisuus on armeijalle tärkeä asia.

-Pyrimme varmistamaan turvallisuuden kaikilla tasoilla. Meistä tulee tärkeä osa Naton pohjoista sivustaa Arktiksen puolustuksessa, joka on erittäin arvokas alue, Ylitalo kertoi.

Tärkeä harjoittelualue

Pohjois-Suomi on Natolle tärkeä harjoittelualue.

-Rovajärvestä tulee Euroopan suurin ammunta- ja harjoittelualue. Materiaalien kuljetus sinne on helppoa, Ylitalo kertoi.

Nordic Response

Ensi vuodelle suunnitellaan pohjoiseen suurta sotaharjoitusta, joka kulkee nimellä Nordic Response 2024. Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa Naton jäsenenä harjoitukseen ja myös Ruotsi, jos suunnitelmat toteutuvat toiveiden mukaisesti.

-Harjoitus käynnistyy heti vuoden alusta ja on laajimmillaan helmi-maaliskuussa, Ylitalo sanoi.

Ruotsin Nato-jäsenyys

Mitä tapahtuu, jos Ruotsista ei tule Naton jäsentä?

-Pidän itsestään selvänä, että Ruotsista tulee jäsen. Jos Ruotsi ei ole mukana, emme pysty toteuttamaan yhteistä operatiivista suunnittelua. Meidän pitää pystyä hyödyntämään koko pohjoisen pinta-ala. Suunnittelu etenee siltä pohjalta, että Ruotsista tulee Naton jäsen, Ylitalo totesi.

Kent Lidman