2019, Uutinen 14.08.2019 Paula Mikkola
Ruotsin työnvälityksen rankat supistukset ja kruunun kurssin alamäki ovat kaksi merkittävää tekijää, jotka heikentävät muuten positiivista työmarkkinakehitystä Ruotsissa. Monilla aloilla on myös pulaa osaavasta työvoimasta, kuten muissakin Pohjoiskalotin maissa.Tämän kertoi Uumajan työvoimatoimiston Eures-neuvoja Annika Sund Ruotsin Kukkolassa järjestetyssä Eures-seminaarissa.

 

-Vain 106 työnvälitystoimistoa jatkaa Ruotsissa toimintaansa ja nykyisistä 236 työnvälityksestä irtisanotaan monia henkilöitä. Emme tiedä, miten muutos onnistuu, mutta tuntuu siltä, kuin rotat jättäisivät laivan, Sund totesi

Digitalisaatio ja keskittäminen

Muutosten syynä on hallituksen päätös työnvälityksen uudelleen organisoinnista, joka tarkoittaa muun muassa sitä, että osa tehtävistä siirretään yksityisille toimijoille.

-Avainsanoja ovat digitalisointi, keskittäminen ja supistukset. Asiakaspalvelusta luovutaan ja joitakin palveluita korvataan roboteilla. Työnvälitykselle jää valvontarooli ja perustyö annetaan yksityisten hoidettavaksi. Eures-toimintakin arvioidaan. Monet asiat ovat vielä epäselviä, kertoi Eures-neuvoja Kirsi Paloniemi Lundqvist Luulajasta.

Työvoimapula-ammatit

Norrbottenin Eures-neuvojat ovat puurtaneet löytääkseen kansallisesti osaajia ammatteihin, joissa työvoimasta on pulaa. Niitä ovat esimerkiksi hoitoala, opetusala, sosionomit, insinöörit, kokit ja ravintolahenkilökunta, kuljetusala, talon-, maa- ja vesirakentaminen, eläinlääkärit sekä metsä- ja puutarhatalous.

-Kysyntä on voimakasta esimerkiksi kuljetusalalla, lentojen matkustamohenkilöstöstä sekä erilaisista koneen kuljettajista, Sund luetteli.

Ei hakijoita ammatteihin, joissa on työvoimapula

Eures-neuvoja Lena Lundkvist Örnsköldsvikistä on pyrkinyt houkuttelemaan Ruotsiin hammashoitajia.

-Järjestimme vuonna 2016 kurssin, jolle tuli 30 hakijaa Portugalista. Nyt olemme järjestäneen uuden hammashoitajien kurssin Västernorrlannissa eikä sinne ole tullut yhtään hakemusta. Niistä kuudesta portugalilaisesta, jotka edellisen kurssin jälkeen saivat töitä, viisi on edelleen Ruotsissa. Se osoittaa, että he ovat viihtyneet täällä, Lundkvist totesi.

Rekrytointia ulkomailta

Ruotsin kuntaliitto on yrittänyt rekrytoida pula-ammatteihin työvoimaa muista maista.

-Samaan aikaan julkisella sektorilla haetaan säästöjä monissa kunnissa. Olemme yrittäneet rekrytoida henkilöstöä Suomen lisäksi Espanjasta, Bulgariasta, Liettuasta ja Virosta, Paloniemi Lundqvist kertoi.

Kieliongelmia

Ennusteiden mukaan Ruotsi tarvitsee muutaman vuoden kuluessa 35 000 uutta opettajaa.

-Julkisen sektorin voimakkaiden säästötoimien vuoksi monet opettajat ovat luopuneet työstä. Yritämme houkutella heitä takaisin. Samaan aikaan rekrytoimme opettajia esimerkiksi Espanjasta, mutta silloin kieli on ongelma. Sen lisäksi, että heidän pitää osata englantia, heidän pitää opetella myös ruotsia. Tästä syystä rekrytointia tehdään pitkällä tähtäimellä, Paloniemi Lundqvist totesi.

Kieliongelmiin törmätään myös monissa muissa ammateissa.

-Yritykset rekrytoivat esimerkiksi koneenkuljettajia tai rakennustyöntekijöitä Virosta, Liettuasta ja Bulgariasta. Työnantaja haluaa itsenäisiä työntekijöitä, jolloin tulijoiden on hallittava myös kieli, Paloniemi Lundqvist sanoi.

-Teknisiin ammatteihin rekrytoinnissa teemme erittäin hyvää yhteistyötä Suomen kanssa, kertoi Haaparanta-Kalixin työvoimatoimiston Eures-neuvoja Monica Mikaelsson.

Pohjoisen työttömyys on alhainen

Norrbottenin työttömyysaste on 6,3 prosenttia, mikä on Ruotsin alhaisimpia. Korkein työttömyys on Gävleborgin, Blekingen ja Skoonen alueilla, joissa se on yli yhdeksän prosenttia.

 

-Norrbottenissa on alueita, esimerkiksi Kiiruna ja Jällivaara, joissa työttömyysaste on neljän prosentin tienoilla. Siellä alueelle töihin muuttavien ongelmana on asuntopula. Työttömyysaste on erittäin alhainen myös Arjeplogin ja Arvidsjaurin alueilla, Annika Sund kertoi.