Uutinen 24.02.2023 Kent Lidman
-Olen erittäin optimistinen, jos metsähankkeissa otamme huomioon kestävyyden ja kehityksen, sanoi Suomen Barentsin ja pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläs Jari Vilén osallistuessaan ”Arktisen metsän tulevaisuus  - tarpeet ja mahdollisuudet” paneelikeskusteluun Oulun ”Katso arktista metsää” tilaisuudessa.

Interreg Auroran ohjelmavastaava Kairi Pääsuke kertoi, että metsä sisältyy moneen Aurora-hankkeeseen.

-Sitä käsitellään eri näkökulmista. Metsä on esimerkiksi tärkeä niin teollisuudelle kuin matkailullekin. Metsällä on myös tärkeä rooli ilmastonmuutoksessa, hän sanoi.

Metsä tuoksuu rahalta

-Kun metsä tuoksuu, niin silloin tuoksuu raha. On kuitenkin tärkeää säilyttää tasapaino eri käyttöintressien välillä. Ilmastonmuutos vaikuttaa aina myös metsään. Metsään liittyy monia maailmanlaajuisia seikkoja, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin, Vilén totesi.

Venäjä vaikuttaa

Vilén nosti esiin myös suhteet Venäjään.

-Meillä pitää myös tulevaisuudessa olla jonkinlainen suhde Venäjään, mikä vaikuttaa meihin kaikkiin. Olemme aikaisemmin ostaneet paljon puutavaraa Venäjältä, Vilén kertoi.

-Myös Baltia on auttanut meitä raaka-aineiden saannissa, totesi Suomen Luonnonvarakeskuksen tutkija Pasi Poikonen.

Luonto on kaikkein tärkein

-Iso ja tärkeä kysymys on, miten toteutamme toimenpiteitä luonnon ja yhteiskunnan eri alueilla. Luonto on aina meille kaikkein tärkein. Olemme pitkään toimineet Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa kestävyyskysymysten parissa. Mitä monimuotoisempia metsämme ovat, sitä parempia ohjelmamme ovat, sanoi Interreg Northern Periphery and Arctic ohjelmasta Kalle Pakalén.

-Olemme osa Euroopan metsiä ja toteutamme eurooppalaisia ohjelmia. Olemme avoimia myös yhteistyölle arktisten alueiden kanssa, Kairi Pääsuke sanoi.

Suuria haasteita

-Suomessa on paljon metsätalouden ja muuta metsään liittyvää osaamista. Metsä on tulevaisuuden kannalta tärkeä, mutta metsään liittyy myös suuria haasteita niin Suomessa kuin koko maailman tasolla, Vilén totesi.

Kent Lidman