Uutinen 05.05.2024 Kent Lidman
Pohjoiskalotin neuvoston ja Rajaneuvonta Ruotsi-Suomi-Norjan tulevat rakenteet ja rahoituspohjat on nyt käytävä laajasti läpi. -On tärkeää, että teemme asiasta päätöksen nyt, sanoi neuvoston kevätkokouksessa Nordlannin maakuntahallinnon Stig Olsen, joka toimii Pohjoiskalotin neuvoston valmisteluryhmän puheenjohtajana.

Pohjoiskalotin neuvosto on yksi niistä kahdestatoista rajakomiteasta, jotka ovat saaneet tukea Pohjoismaiden ministerineuvostolta. Pohjoismainen rahoitus on vähitellen vähentynyt ja uusi ehdotus tulevasta rahoituksesta nyt on keskusteltavana, mistä olemme aikaisemmin jo kertoneet.

Venäjä-yhteistyön loppuminen

Samaan aikaan pohjoismaisen yhteistyön edellytykset ovat muuttuneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Sen seurauksena Venäjän ja Pohjolan välinen yhteistyö on katkennut kokonaan.

Interreg-hanke

Pohjoiskalotin neuvoston tulevasta organisaatiosta on jo keskusteltu neuvoston kahdessa edeltävässä kokouksessa, vuosi sitten Brysselissä ja tämän vuoden tammikuussa Narvikissa.

-Olemme yksimielisesti päättäneet jättää hankehakemuksen Interreg Aurora-ohjelmaan. Hankkeessa tarkastellaan Pohjoiskalotin neuvoston ja Rajaneuvonta Ruotsi-Suomi-Norjan organisaatiorakenteita ja rahoitusta, Olsen kertoi.

Puheenjohtajuus

Toinen keskeinen kysymys on neuvoston puheenjohtajuus. Ovatko puheenjohtajuuskaudet jatkossa kahden vai kolmen vuoden mittaisia ja kiertääkö puheenjohtajuus alueiden vai valtioiden kesken? Tällä hetkellä Pohjoiskalotin neuvoston puheenjohtajuus kiertää maakuntien välillä kaksivuotiskausittain.

-Olemme yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Norjan kolme maakuntaa sopivat keskenään yhdestä yhteisestä puheenjohtajasta, jolloin puheenjohtajuus kiertäisi valtioiden kesken, sanoi Tromsin maakuntahallinnon Kristina Torbergsen.

Uusi pääsihteeri

Pohjoiskalotin neuvoston pääsihteeri tulee myös vaihtumaan vuoden vaihteessa. Vuodesta 2003 lähtien pääsihteerinä toiminut Paula Mikkola siirtyy silloin eläkkeelle. Hänen aikanaan Pohjoiskalotin neuvoston sihteeristö on ollut vakituisesti Rovaniemellä.

Toimipisteen sijainti

Uutta pääsihteeriä aletaan nyt etsiä. Rekrytointiin on kaksi vaihtoehtoa: jatketaan nykyisellä mallilla kaksivuotisia puheenjohtajuuskausia ja sihteeristö kiinteästi yhdessä paikassa. Tai siirrytään kolmivuotisiin kausiin, jolloin myös neuvoston sihteeristö siirtyy siihen maakuntaan, jolla on puheenjohtajuus.

Tällä hetkellä Pohjoiskalotin neuvoston puheenjohtajana toimii Nordlannin maakunta ja vuoden vaihteessa puheenjohtajuus siirtyy Norrbotteniin.

Kent Lidman