Uutinen 12.12.2023 Kent Lidman
-Olemme löytäneet uuden, ainutlaatuisen tien Ruotsin, Suomen ja Norjan väliseen yhteistyöhön. Viime vuonna entinen Barentsin yhteistyö hajosi sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Näin totesi Rovaniemellä Arctic Spirit konferenssissa Suomen ulkoministeriön suurlähettiläs Marja Joenusva kertoessaan Suomen puheenjohtajuuskaudesta Barentsin neuvostossa (Barents EuroArctic Council) vuosina 2021–2023.

Arctic Spirit tapahtuma kokosi lähes 200 osallistujaa koko pohjoisen arktiselta alueelta, Yhdysvalloista, Kanadasta ja monista muista Arktiksesta kiinnostuneista maista, paitsi Venäjältä.

Käynnistyivät 2013

Arctic Spirit tapahtumat alkoivat 10 vuotta sitten ”Rovaniemi-prosessin hengessä”. Ne olivat jatkoa niille visioille, joiden pohjalle 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa rakennettiin arktisten valtioiden välille virallista yhteistyötä. Arctic Spirit suuntautuu tulevaisuuteen, jonka pohjalle arktisen alueen kehitystä rakennetaan.

Vuoden 2013 jälkeen Arctic Spirit tapahtuma on järjestetty kuusi kertaa. Järjestelyistä vastaavat Rovaniemen kaupunki ja Lapin yliopisto. Vuosien kuluessa Arctic Spiritistä on tullut yksi merkittävimmistä arktisista tapahtumista, joka kokoaa tutkijoita, poliitikkoja, eri sidosryhmiä ja päätöksentekijöitä koko arkiselta alueelta, paitsi ei Venäjältä tänä vuonna.

Kohti uusia horisontteja

Arctic Spiritin tämän vuoden teemana oli Kohti uusia horisontteja. Se käsitteli etenkin arktisen alueen muutoksia ja Barentsin yhteistyötä Venäjän Ukrainan hyökkäyksen jälkeen. Miten ne ovat vaikuttaneet yhteistyöhön, turvallisuuteen, hybriditurvallisuuteen ja yhteiskuntien toimintaan arktisella alueella?

Yhteistyö katkesi

Marja Joenusva kertoi, että Suomen puheenjohtajuus Barentsin neuvostossa muuttui merkittävästi helmikuun 2022 jälkeen.

-Ukrainaan hyökkäyksen jälkeen lopetimme yhteistyön Venäjän kanssa. Jouduimme tekemään muutoksia niihin hankkeisiin, joita Venäjän kanssa oli menossa. Silloin myös EU katkaisi suhteet Venäjään.

Nuoriso ja alkuperäiskansat

Barentsin neuvoston puheenjohtajuuskauden aikana Suomi on tehnyt paljon töitä nuoriso- ja alkuperäiskansojen aseman edistämiseksi Arktiksella.

-Olemme esimerkiksi osaltamme edistäneet sitä, että saamelaiset ovat ensimmäistä kertaa päässeet esille EU-parlamentissa. Saamelaisethan ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa, Joenusva kertoi.

Napaketut

Barensin neuvoston on myös edistänyt Arktiksen vihreää siirtymää. Yksi toteutettu hanke on pyrkinyt varmistamaan napakettujen eli naalien hengissä säilyminen arktisella alueella.

-Hankkeesta on saatu ilahduttavia tuloksia. Ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen naalien kanta on saatu Pohjois-Suomessa kasvamaan, Joenusva sanoi. Myös arktisen matkailun edistämiseksi on tehty työtä.

Hyvä yhteistyö jatkuu

Marja Joenusva on tyytyväinen Suomen puheenjohtajuuskauden tuloksiin.

-Odotan hyvän yhteistyön Barentsilla ja pohjoisissa maakunnissa jatkuvan ja Suomen, Ruotsin ja Norjan välisen yhteistyön kehittyvän edelleen, hän sanoi.

Kent Lidman