Uutinen 21.05.2022 Paula Mikkola
-Tarvitsemme kartoituksen niistä teemoista, joissa meillä on vahvaa rajat ylittävää yhteistyötä, sanoi Pohjois-Norjan Eurooppa-toimiston Janni Ekrem Skellefteån NSPA-konferenssissa.

Janni Ekrem kertoi arktisista haasteista ja vahvuuksista. NSPA-alueiden haasteisiin kuuluvat harva asutus, kylmä ilmasto, pienten yritysten suuri määrä, rajallinen hallinto, väestönmuutto kaupunkeihin ja maaseudun autioituminen, talouden ja työmarkkinoiden herkkyys.

 

-Arktisen alueen vahvuuksia ovat energia-intensiiviset toimialat, pitkälle kehittynyt automaatio ja tekoälyn hyödyntäminen. Avaruusteknologian ja infrastruktuurin testaustoiminta on vilkasta. Käytössä on etäteknologiaa, esimerkiksi e-terveydenhoitoa, ja tutkimusta tehdään kestävästä kaivostoiminnasta ja metallurgiasta, Ekrem luetteli.

Monipuolista testaustoimintaa

Energia-intensiivisestä teollisuudesta esimerkkinä on Skellefteån akkutehdas ja Mo i Ranaan suunnitteilla oleva tehdas. NSPA-alueelta löytyy erilaisia testausalueita, kuten Skibotnin Aurora Borealis tekoälytie ja kansainvälinen sähkölentojen testaustoiminta. Örnsköldvikin lentokenttä testasi ensimmäisenä maailmassa etäliikennettä eli miehittämättömiä lentokenttiä.-Avaruusteknologiassa ja infrastruktuurissa meillä on suuria mahdollisuuksia, koska täällä on laajoja maa-alueita, pohjoinen maantieteellinen sijainti ja kylmä ilmasto. Alueella sijaitsevat myös Esrangen avaruuskeskus Kiirunan liepeillä ja Andöyan avaruuskeskus, Ekrem kertoi.

e-terveydenhoito

Hän kertoi myös etäteknologian ja metallurgian testaustoiminnasta.

-Meillä on e-terveydenhoitoa käytössä ja testattavana monella taholla. Kestävän kaivostoiminnan ja teräksenvalmistuksen tutkimusta on myös menossa, Ekrem kertoi.

Arktinen houkuttelevuus

Kuinka vetovoimainen Arktis on? Siitä kertoi Pohjois-Ruotsin Eurooppa-toimiston Julia Hansson.

-Meillä on monia haasteita ja mahdollisuuksia, joista aiemmat puhujatkin ovat kertoneet: hyvä infrastruktuuri mukaan lukien digitaaliset yhteydet, toimiva hyvinvointijärjestelmä, maailman paras vesi ja ilmanlaatu. Olemme maailman johtavia matkailukohteita ja houkuttelemme ihmisiä tänne sekä pistäytymään että kiertelemään ja tutustumaan, Hansson sanoi.

Ilmastonmuutos

Arktiksella ilmastonmuutos etenee nopeimmin.

-Arktis on EU:n johtava alue vihreän siirtymän toteuttamisessa, mutta meiltä puuttuu osaamista monella alalla, Hansson totesi.

-Uudet asukkaat pitää toivottaa kunnioittavasti tervetulleiksi alueelle, huolehtia hyvin heidän integroitumisestaan ja yhteiskunnan hyvästä vastaanotosta, sanoi Skellefteån kunnan edustaja David Lidström.

-Meidän pitää yhdessä pystyä vastaamaan haasteisiin. Siinä meidän ei kannata nojautua vain omiin hallituksiimme, totesi Norrbottenin maakunnanneuvos Nils-Olov Lindfors.

Kent Lidman