Uutinen | 14.01.2024 | Kent Lidman |
Thomas Nilsen puhui ohjelmakohdassa, joka käsitteli Arktiksen hybridiuhkia.
Hybridiuhkia
Arktista aluetta on pitkää pidetty alueellisen yhteistyön erityisvyöhykkeenä. Venäjän aloitettua täysmittaisen sodan Ukrainaa vastaan ja Suomen, sekä pian myös Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä arktinen yhteistyö Venäjän kanssa on loppunut. Venäjällä on nyt oma arktinen strategia ja uusi kumppanuus Kiinan kanssa.
Mitä hybridiuhkia tästä seuraa ja minkä vuoksi Kiina tavoittelee suurempaa vaikutusmahdollisuutta Arktiksella?
Venäläisiä vakoilijoita
Thomas Nilsenin mukaan Venäjän vakoilutoiminta on lisääntynyt Pohjois-Norjassa.
-Muistamme Tromssassa kiinni otetut venäläiset vakoilijat. Yksi Venäjän käyttämä keino on rakentaa ystävyyssuhteita sellaisten Norjassa asuvien henkilöiden kanssa, joilla on usein sotilastausta, ja tällä tavalla urkkia tietoja, Nilsen kertoi.
Uhkat kasvavat
Yhdysvaltojen merivoimien arktisen tutkimuskeskuksen tutkija, professori Abbie Tingstad näkee uhkien lisääntyneen Arktiksella ajan mittaan.
-Kyse on teknologiaa ja infrastruktuuria koskevista uhkista. Uusien hybridihyökkäysten riski on myös lisääntynyt. Voimme kuitenkin oppia käsittelemään ja torjumaan niitä eri tavoin, hän totesi.
Monet hybridihyökkäykset tulevat eri verkostojen kautta.
-Verkostot ovat monelle ihmiselle tärkeitä ja siksi siellä pitää oppia torjumaan hybridihyökkäyksiä, Tingstad sanoi.
Investointimahti
Tero Vauraste toimii asiantuntijana Woodrow Wilson Centerissä Washingtonissa. Myös hän kertoi Venäjän suuresta aktiivisuudesta Arktiksella.
-Venäläiset investoivat muun muassa jäänmurtajiin ja muuhun tekniikkaan arktisella rannikolla ja käyttävät näin investointivoimaansa meitä vastaan. Arktisen alueen kuljetukset ovat erittäin tärkeitä. Venäjällä ja Kiinalla on paljon kuljetuksia myös Itämerellä, Vauraste kertoi.
Vauraste tutkii Venäjän ja Kiinan investointeja erityisesti Arktiksen infrastruktuuriin.
-Olemme todenneet Venäjän yrittävän vaikuttaa esimerkiksi Suomen infrastruktuuriin, hän kertoi.
Kent Lidman