Uutinen 02.11.2023 Kent Lidman
-Venäjän hyökkäyksen jälkeen meillä on edessämme aivan uusi maailmapoliittinen asetelma ja Suomella on pitkä maaraja Venäjän kanssa. Se vaikuttaa Pohjolan ja Baltian rajat ylittäviin kuljetuskäytäviin, sanoin Euroopan Unionin TEN-T (Euroopan laajuisen liikenneverkon) Pohjanmeren ja Baltian käytävien koordinaattori Catherine Trautmann puheessaan Pohjois-Euroopan liikennefoorumissa (ENTF) Oulussa.

Liikennefoorumiin osallistui satakunta henkilöä, pääosin Suomesta ja Ruotsista, mutta myös muista Euroopan maista. Mukana oli poliitikkoja ja muita päättäjiä, liikenteen asiantuntijoita, alueellisia sidosryhmiä ja EU:n elinkeinoelämän edustajia.

Liikennejärjestelmä

Suomalais-ruotsalainen Bothnian Arc (Perämeren kaari) yhdistys, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Oulun kaupunki toimivat tilaisuuden järjestäjinä. Foorumi oli Perämeren pohjukan ruotsalais-suomalaisen yhteishankkeen päätöstilaisuus. Bothnian Arc on laatinut alueelle yhteisen liikennejärjestelmän vision ja tavoitteet.

-Elämme muutosten ja haasteiden aikaa, jossa pohjoismainen yhteistyö on erityisen tärkeää. Yhdessä olemme vahvoja, totesi Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä avauspuheessaan.

Hyvä infrastruktuuri

Perämeren kaari painottaa sitä, että alue sijaitsee pohjoisen vihreän siirtymän sydämessä. Bothnian Arcin ja Luulajan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Daniel Smirat korosti hyvän ja laajan infrastruktuurin alueellista merkitystä.

-Alueellamme asuu noin 700 000 ihmistä ja kattavaa elinkeinotoimintaa, jotka tarvitsevat kehittynyttä ja toimivaa infrastruktuuria, Smirat sanoi.

Toimivat yhdessä

Catherine Trautmann on ollut useita vuosia töissä Ranskan ja EU:n korkeimmissa elimissä. Hän on ollut esimerkiksi Ranskan kulttuuriministerinä ja Euroopan parlamentin jäsenenä. Nyt hän toimii Euroopan laajuisen liikennekäytävien verkostossa Pohjanmeren ja Baltian käytävien yhteistyön EU-koordinaattorina.

-Teemme EU:ssa yhteistyötä hyvässä hengessä ja toisiimme luottaen. Ruotsi, Suomi ja Norja ovat erittäin tärkeitä kuljetusyhteistyön kumppaneita. Yhteistyötä tehdään rajojen yli vuoden jokaisena päivänä, Trautmann kertoi.

Miljardien investointi

Pohjoisten liikennekäytävien kehittämiseen investoidaan miljardeja euroja.

-Kyse on myös Euroopan taloudellisesta kasvusta ja turvallisuudesta, olipa kyse mistä tahansa kuljetusmuodosta; junista, rekoista tai merikuljetuksista, Trautmann sanoi.

Pitää panna toimeksi

Hän pitää tärkeänä, että infrastruktuuriin ja kuljetuksiin panostetaan juuri nyt.

-Oma ja EU:n viesti kuuluu: nyt on aika toimia. Aion palata tänne takaisin uudelleen rajat ylittävien hankkeittenne johdosta, Trautmann totesi.

Yhteistyön tärkeys

-Tarvitsemme Euroopan kaikkien alueiden ja kaupunkien yhteistyötä. Tarvitsemme paikallista ja naapureiden välistä yhteistyötä. Aikaisemmin verkostojen toiminnan pohjana on ollut Venäjä-yhteistyö, mutta nyt Venäjä tulee olemaan poissa pelistä pidemmän aikaa, Trautmann totesi.

Kent Lidman