Uutinen 15.03.2022 Paula Mikkola
-Norjan ja Venäjän välistä viisumivapaata aluetta pitäisi laajentaa käsittämään koko Finnmarkin ja Murmanskin alue. Tätä ehdotti Etelä-Varangin kunnanjohtaja Lena Bergeng (Työväenp.) Kirkkoniemen konferenssissa, kun käsiteltiin paikallisen viisumivapauden kymmentä kulunutta vuotta.

Norjan ja Venäjän ulkoministerit allekirjoittivat marraskuussa 2010 sopimuksen, jonka perusteella Kirkkoniemen raja-alueen 9000 norjalaisen ja Murmanskin raja-alueella asuvien 45 000 venäläisen vierailut toistensa alueilla helpottuivat. Halutessaan henkilö voi anoa niin sanottua raja-alueen asukkaan todistusta, joka oikeuttaa matkustamiseen ilman viisumia rajaseuduilla. Sen myötä useammat venäläiset ovat myös muuttaneet Kirkkoniemeen.

-Monet suhtautuivat tähän aluksi epäilevästi, mutta se on ollut suuri menestys. Kaupankäynti on hyötynyt siitä, kun monet venäläiset ovat käyneet Kirkkoniemessä ostoksilla, Bergeng kertoi.

Suuri menestys

Myös Venäjän puolella viisumivapautta pidetään hyvänä asiana.

-Meillä on tuhansia ihmisiä, jotka ovat hyödyntäneet mahdollisuutta molempiin suuntiin. Se on ollut suuri menestys kummallakin alueella. Korona-pandemian aikana vierailut ovat kuitenkin olleet vaikeita. Nyt kun pandemia on ohitettu, toivomme, että tilanne palautuu entiselleen, totesi Venäjän Kirkkoniemen konsuli Nikolay Konygin.

Hän uskoo nyt, että sähköinen rajatodistus tekee asian vielä helpommaksi.

-Toivomme, että matkailijoiden, urheilu- ja kulttuuritapahtumien rajat ylittävä liikkuminen lisääntyy, Konygin sanoi.

Työssäkäynti rajan yli

Lena Bergengin mielestä laajempi viisumivapaa alue olisi hyödyksi myös rajat ylittävälle työssäkäynnille.

-Kumpikin maa saisi lisää työntekijöitä, mikä takaisi vakaamman talouskehityksen. Uskon myös vahvasti siihen, että sähköinen rajatodistus tekisi työssäkäynnin yksinkertaisemmaksi, hän totesi.

Monia matkailijoita

Inarin kunnanjohtaja Toni K Laine kehuu myös viisumivapautta.

-Meillekin tulee paljon turisteja Venäjältä ostoksille. Toiselta suunnalta tulee myös paljon norjalaisia vapaasti rajan yli. Toivon, että viisumivapaa vyöhyke laajenee. Sehän voisi kattaa koko Pohjois-Venäjän ja pohjoiset alueet, Laine totesi.

Laineen mielestä nyt meneillään olevat suurhankkeet hyötyisivät, jos rajat olisivat nykyistä avoimempia.

-Meidän pitää päästä eroon mahdollisimman monista rajaesteistä ja tehdä elämästä yksinkertaisempaa Venäjän, Norjan ja Suomen rajaseuduilla. Yrityksille ja kansalaisille on etua avoimista rajoista, Laine sanoi.

Täysin avoimet rajat

Nikolay Konygin kannatti Laineen ajatuksia.

-Meidän tulisi pian olla valmiita avaamaan rajat kokonaan, mutta tämän hetkisessä tilanteessa ei voi tietää, mitä tapahtuu. Olemme kuitenkin valmiita täysin avoimeen Norjan rajaan ja toivon, ettei sen toteutumiseen kulu kovin paljon aikaa, Konygin sanoi.

Kent Lidman  

HUOM! Nämä näkemykset esitettiin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Kuten olemme aikaisemmin kertoneet, Venäjä on sittemmin suljettu ulos Barentsin yhteistyöstä ja on epäselvää, mitä viisumivapaudelle ja rajayhteistyölle jatkossa tapahtuu.