![]() |
![]() |
![]() |
Kotimaisten kuljetusten päästöt ovat kasvaneet vuodesta 1990 lähtien. Tarvitsemmeko tämän päivän ongelmien ratkaisemiseen uutta teknologiaa vai onko ratkaisu muutamiin suurimmista haasteista aivan edessämme, nojaamassa lukittuina aitaan tuossa ulkopuolella? Mitä voimme tehdä polkupyörällä, tällä 1800-luvun alun keksinnöllä?
– Pohjolan hiilidioksidipäästöistä 26 prosenttia tulee liikenteestä. Etenkin teistä tulee 23 prosenttia päästöistä ja 15 prosenttia tulee autoista, Lisa Rohrer kertoi.
Terveys ja turvallisuus
Hän muistutti, että kestävyys tarkoittaa muutakin kuin päästöjen vähentämistä.
-Se tarkoittaa mielen ja sielun hyvinvointia, turvallisuutta, hylkäämisen pelkoa, yksinäisyyttä ja monia muita asioita, Rohrer sanoi.
Myyttejä pyöräilystä
Mitä myyttejä pyöräilystä on?
-Sen lisäksi, että pyöräily ei voisi vaikuttaa kestävään kehitykseen, levitetään myyttejä siitä, että Pohjoismaissa on välttämätöntä omistaa auto, että pyöräily ei ole hyväksyttävä liikkumismuoto, että pyöräily on vain kausiluonteista toimintaa, että Pohjolassa pyöräilyn olosuhteet ovat jo hyvät, että pyöräilyinfrastruktuuri on kallista ja monia muita myyttejä, jotka eivät tietenkään pidä paikkaansa, Lisa Rohrer sanoi.
Pyöräilyverkosto
Pohjoismaissa on laaja pyöräilyverkosto ja paljon pyöräilyaktiviteetteja.
-Näitä löytyy kaikista Pohjoismaiden pääkaupungeista ja joka puolelta Pohjolaa”, Rohrer kertoi.
Pyöräilykiinnostus kasvuun
Mitä pitäisi tehdä, jotta kiinnostus pyöräilyyn kasvaisi Pohjoismaissa?
-Kyse voi olla siitä, että poliitikot asettavat pyöräilyn etusijalle, investoinneista talvipyöräilyyn, erilaisten pyöräilyhankkeiden kehittämisestä, pyöräilytiedon keräämisestä tai pyöräilystrategian laatimisesta, Rohrer luetteli.
Kestävää ja terveellistä
Euroopan pyöräilyjulistuksessa 2024 todetaan, että ”pyöräily on yksi kestävimmistä, esteettömistä, helpoimmin saavutettavista, kohtuuhintaisimmista ja terveellisimmistä liikkumis- ja virkistysmuodoista”.
-Jotta pyöräilystä tulisi varteenotettava liikkumismuoto, alue- ja paikallisviranomaisten tulisi tehdä yhteistyötä ja rakentaa monipuolinen liikennejärjestelmä. Sellaisessa järjestelmässä pyöräilyllä olisi tärkeä rooli, Rohrer sanoi.
Pyöräilyn edut
Mitä etua pyöräilystä sitten on?
-Helsingissä tehdyt laskelmat osoittavat, että jokainen laadukkaaseen pyöräilyyn sijoitettu euro tuottaa 8 euroa hyötyä yhteiskunnalle. Siitä syntyy turvallisempia teitä, se vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja pienentää päästöjä, Lisa Rohrer totesi.
Kent Lidman