Uutinen 24.03.2023 Kent Lidman
-Tulemme näyttämään Venäjälle, että olemme entistä yksimielisempiä siitä, että Barentsin yhteistyötä jatketaan ilman Venäjän mukanaoloa, sanoi Suomen Barents-suurlähettiläs Jari Vilen osallistuessaan Kirkkoniemen konferenssiin

Vilén totesi, ettei Barentsin yhteistyötä voi vähentää tai lopettaa vain siksi, että Venäjä on suljettu sen ulkopuolelle Ukrainan hyökkäyksen jälkeen.

-Venäjä on paljastanut kasvonsa ja saamme nyt kehittää yhteistyötä ilman heitä. Samalla meidän pitää huolehtia, että Barentsin yhteistyötä varten 30 vuoden aikana luodut rakenteet säilyvät, Vilén sanoi.

Yhteistyö lisää turvallisuutta

USAn Norjan suurlähettiläs Marc Nathansonin mielestä Ukrainan sota on muuttanut Eurooppaa ikuisiksi ajoiksi.

-Siksi yhteistyö Barentsin alueen turvallisuuden kehittämiseksi on hyväksi, hän totesi.

Venäjä vastuuseen

EU-parlamentaarikko Audrone Perkauskienen mielestä Venäjä pitää asettaa vastuuseen Ukrainaan tehdyistä hyökkäyksistä.

-YK tuomitsi lähes yksimielisesti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Asiaa kannatti 148 valtiota ja 6 äänesti sitä vastaan. Se, miten Ukrainan maasodassa käy, ratkaisee meidänkin tulevaisuutemme. Me vaadimme, että Venäjä luopuu kaikista miehittämistään Ukrainalle kuuluvista alueista, Perkauskiene kertoi.

Hänen mielestään Ukraina on edennyt hyvin EU-jäsenyyden hankkimisessa.

-Vielä on kuitenkin paljon tehtävää ja Ukraina pitää jälleenrakentaa sodan jälkeen, hän totesi.

Täytyy tehdä yhteistyötä

Jari Vilén kertoi, miten Venäjän sota Ukrainassa on nyt johtanut Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden hankkimiseen.

-Geopoliittisesti tulemme aina olemaan Venäjän naapureita. Sota tulee jossain vaiheessa päättymään ja toivomme, että Ukraina voittaa sen. Meillä tulee kuitenkin aina olemaan jonkinlaista yhteistyötä Venäjän kanssa, hän totesi.

Pitää ajatella pitkällä tähtäimellä

Vilénin mielestä sota on nyt vahvistanut Pohjoismaiden ja Barentsin yhteistyötä.

-Barentsin ja Pohjolan yhteistyö on kokenut renessanssin, mutta nyt pitää katsoa myös 20 vuotta eteenpäin. Emme tiedä milloin yhteistyö Venäjän kanssa alkaa tulevaisuudessa uudelleen, mutta yhteistyötä pitää tehdä monissa asioissa, esimerkiksi ilmastonmuutokseen, ympäristöön ja energiakysymyksiin liittyen, Vilén sanoi.

Norjan ulkoministeriön Arktisten asioiden johtava virkamies Morten Höglund oli samaa mieltä.

-Maantieteelle emme voi mitään vaan meidän pitää laatia suunnitelmia ja ajatella asioita pitkällä tähtäimellä, hän sanoi.

 

Kent Lidman