2019, Uutinen 01.07.2019 Paula Mikkola
Norjassa yrityksen perustamiseen ja elinkeinotoiminnan harjoittamiseen liittyy monia sääntöjä ja lakeja, jos yritystoimintaa suunnitteleva on kotoisin jostakin muusta maasta. Aiheesta kertoivat Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan elinkeinohankkeen seminaarissa Narvikissa Bård Sjövoll, joka lähestyi teemaa Norjan verohallinnon (Skatteetaten) näkökulmasta, sekä Brønnøysundregistrene-kaupparekisteriä edustava Christian P. Iversen.

Henkilön, joka etsii töitä Norjasta tai aikoo työskennellä siellä ensimmäistä kertaa, on haettava henkilötunnusta eli D-numeroa ja tehtävä muuttoilmoitus.

– Hänen on myös henkilökohtaisesti käytävä jossakin Norjan 42 verotoimistosta todistamassa henkilöllisyytensä, kertoi Bård Sjövoll.

Kolme yritysmuotoa

Norjassa on kolme mahdollista mallia perustaa yritys tai aloittaa elinkeinotoiminta..

Näitä ovat lyhytkestoiset toimeksiannot tai työtehtävät Norjassa, yhden henkilön yrityksen perustaminen Norjaan tai suuremman, jo toisessa maassa toimivan yrityksen rekisteröinti.

– Kun kyseessä on yhden henkilön yritys, yrittäjällä on oltava kiinteä osoite Norjassa, norjalainen henkilötunnus (fødselsnummer) ja lisäksi vahvistettu henkilöllisyys. Kun kyseessä on muunlainen yritys, toimijan on rekisteröidyttävä NUF-yritysrekisteriin, jota varten tarvitaan D-numero ja henkilöllisyyden vahvistus, Sjövoll selitti.

Työnantaja hakee

Työnantaja voi myös hakea verokorttia palkkaamilleen henkilöille.

– Työnantajan vastuulla on ilmoittaa työntekijät rekisteriin, hakea verokorttia ja toimittaa täydellinen luettelo työmaalle palkatuista työntekijöistä. Kortti lähetetään takaisin ja deaktivoidaan, kun työskentely Norjassa päättyy, kertoi Sjövoll.

Milloin toiminta tulee rekisteröidä?

Milloin toiminta tulee rekisteröidä Norjassa?

– Rekisteröinti koskee kaikkia yksityisiä tai julkisia toimeksiantoja, joista maksetaan enemmän kuin 20 000 Norjan kruunua. Lisäksi se koskee kaikkia yksityishenkilöille suoritettuja tehtäviä, joista maksetaan yli 50 000 Norjan kruunua, sekä yritystoimintaa, jonka kokonaisliikevaihto Norjassa ylittää 12 kuukauden aikana 50 000 Norjan kruunua. Samaa käytäntöä noudatetaan myös, jos henkilöllä on työntekijöitä Norjassa ja jos hän harjoittaa elinkeinotoimintaa, Iversen kertoi.

Norjassa toimivien ulkomaisten yritysten on rekisteröidyttävä erityisellä BR1080-lomakkeella. Siihen tulee liittää mukaan kotimaan viranomaisilta saatu rekisteröintitodistus.

Ulkomaiset rakennusyritykset

– Norjan kolmessa pohjoisimmassa läänissä (fylke) suurin osa ulkomaisista yrityksistä toimii rakennussektorilla. Seuraavaksi yleisimmät toimialat ovat tavarakauppa, kuljetus- ja palveluala, Iversen luetteli.

Yritysten, joiden liikevaihto on yli 50 000 Norjan kruunua 12 kuukaudessa, on maksettava arvonlisäveroa.

Sähköiset tietojärjestelmät

Norjassa elinkeinonharjoittajien sähköisen tietojärjestelmän nimi on Altinn.no.

Sen kautta kaikki viestintä yrityksen ja viranomaisten välillä tapahtuu sähköisesti.

– Palvelussa yrityksen ja julkisten viranomaisten välinen viestintä on nähtävillä kokonaisuudessaan. Altinn.no onkin oivallinen tietolähde elinkeinotoimintaa Norjassa harjoittaville toimijoille, Iversen totesi.