2018, Uutinen 28.02.2018 Paula Mikkola
Ongelmana ovat etelästä tulevat toimittajat, jotka tulevat Arktikselle perehtymättä alueen asioihin ja tilanteeseen.

Tämä oli yksi johtopäätös, jonka Rovaniemen Arctic Spirit tapahtuman ”Media ja alkuperäiskansat” seminaariin osallistuneet toimittajat tekivät.

Inuiittien lehti

Erikoistoimittaja Jane George on työskennellyt yli 20 vuotta Nunatsiaq News –lehdessä, joka on Grönlannin inuiittien oma lehti.

-Nettisivuillamme on 160 000 kävijää, vaikka inuiitteja on vain vajaat 40 000. Se osoittaa, miten kiinnostava lehtemme on, hän sanoi.

Saamelaistoimittaja

Antti Kokkonen on Rovaniemellä ilmestyvän Lapin Kansan päätoimittaja. Hän työskenteli aikaisemmin pääkaupungissa Helsingin Sanomissa.

-Meillä on Rovaniemellä 35 toimittajaa. Heistä yksi kirjoittaa saameksi. Alueellamme on rikas saamelaiskulttuuri, josta haluamme kertoa. Meille on tärkeää tuoda kaikkien osapuolten näkemykset esiin, kun kerromme esimerkiksi saamelaisten keskinäisistä ristiriidoista. Lukijamääriä seuraamalla saamme välittömästi palautetta aiheen tärkeydestä ja kiinnostavuudesta, Kokkonen sanoi.

Ongelmia venäläisviranomaisten kanssa

Thomas Nilsson on toimittajana englanniksi ja venäjäksi ilmestyvässä Barents Observerissä, joka on Barentsin alueen uutisia välittävä nettijulkaisu.

-Olemme pieni lehti, joka toimittaa rajat ylittäviä uutisia. Meillä on usein ollut ongelmia venäläisten viranomaisten kanssa, kun olemme julkaisseet uutisia, joita he eivät halua julkisuuteen. Se on vaikeuttanut meidän matkustamistamme Pohjois-Venäjällä. Siitä huolimatta toimittajan työ pohjoisessa on upeaa. Täällä tapahtuu paljon uutisoitavaa, Nilsson kertoi.

Muualta tulevat

-Pohjoisessa voi olla paineita jättää joitakin juttuja julkaisematta. Välitämme paljon paikallisia uutisia. Jos toimittaja tulee alueen ulkopuolelta eikä tunne täkäläisiä olosuhteita, voi olla vaikeaa antaa oikeudenmukainen kuva ja tietää, mitkä ihmisten väliset suhteet ovat. Täytyy tietää, kenestä uutinen kertoo, Jane George kertoi.

 

-Arktiset toimittajat auttavat toisiaan ymmärtämään alueita paremmin, Thomas Nilsson sanoi.

 

Erilaiset kulttuuritavat

 

Rose-Maren Magga on saamelainen ja työskentelee toimittajana Kirkkoniemen Barents-sihteeristössä.

-On tärkeää, että me eri kulttuureista tulevat ymmärrämme toinen toistamme. Meillä on erilaisia kulttuuriin liittyviä tapoja, joita toimittajien pitää osata kuvata, hän totesi.