2020, Uutinen 13.01.2020 Paula Mikkola
Virtuaaliset työmessut ja digitaalinen rekrytointi ovat uusia mahdollisuuksia työvoiman rajattoman liikkuvuuden edistämisessä Pohjoiskalotilla. Carolien Vandersmissen työskentelee Troms-Finnmarkin NAVin erityisasiantuntijana. -Voimme rekisteröidä kaikki vapaat työpaikat ja työnhakijat yhteiseen Eurooppa-portaaliin kaikilla käytössä olevilla kielillä. Portaalissa on 3,6 miljoonaan näyttöä, Vandersmissen kertoi Tromssassa työvoiman liikkuvuusseminaarissa.

Työnhakijat voivat lisätä portaaliin myös oman CV:n ja työnantajat kertoa työn vaatimuksista.

-Meillä on koko Euroopasta 32 valtiota liittynyt tähän portaaliin ja 900 eri verkostoa, jotka voivat esimerkiksi auttaa työnhakijaa laatimaan oman CV:n, Vandersmissen kertoi.

Rekrytointimessut verkossa

EURES järjestää myös netissä rekrytointimessuja, joiden nimi on European Job Days. Seuraavat järjestetään helmikuussa 2020 yhteistyössä Suomen, Västerbottenin, Jämtlannin ja Norrbottenin sekä Troms-Finnmarkin kanssa.

-Teemme yhteistyötä myös Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan, Koulutus Nordin ja verotoimistojen kanssa. Muita osallistujia on muun muassa matkailuala, joka toimii yli Pohjoiskalotin rajojen ja rekrytoi sekä pyrkii pitämään kiinni osaavasta työvoimasta, Vandersmissen sanoi.

Suora chatti-yhteys

Rekrytointimessuilla työnhakijat ja työnantajat voivat olla suoraan yhteydessä toisiinsa.

-He voivat keskustella chatin kautta keskenään. Messujen pitää toimia rajat ylittävänä sillanrakentajana ja meillä on suuria suunnitelmia kehittää tätä edelleen Pohjoiskalotilla, Vandersmissen kertoi.

Sähköinen henkilötunnus

Tor Alvik toimii Difi:n (Direktoratet for forvaltning och ikt) johtajana. Hän kertoi NOBID hankkeesta, joka kehittää Pohjoismaiden ja Baltian yhteistä sähköistä henkilötunnusta.

-Hanketta vetää Pohjoismaiden ministerineuvosto ja tarkoituksena on luoda yhteinen sähköinen henkilötunnus Pohjoismaille ja Baltialle. Kyse on sähköisen tunnisteen hyväksymisestä, joka mahdollistaa rajat ylittävän pääsyn julkisiin palveluihin toisessa maassa, Alvik kertoi.

Rajat ylittävä tunniste

Työn lähtökohtana on sellaisen ainutkertaisen tunnisteen luominen, jota voidaan käyttää rajat ylittävissä yhteyksissä.

-Hanke on jaettu kolmeen alaprojektiin. Ensimmäisenä tunnistetaan ja analysoidaan rajat ylittävät digitaaliset palvelut, joita yksityiset ja yritykset tarvitsevat. Toiseksi rakennetaan tekninen infrastruktuuri, joka mahdollistaa langattomat rajat ylittävät yhteydet. Kolmanneksi tunnistetaan ja ratkaistaan ne lainsäädännölliset ja muut esteet, joita toteuttamiseen sisältyy, Alvik selitti.

Hankkeesta voi lukea lisää osoitteesta www.norden.org/en/digitalisation tai hankkeen kotisivulta difi.no/nobid