07.03.2024 Kent Lidman
Finnmark on jälleen itsenäinen maakunta neljän vuoden yhteiselon jälkeen Tromssan kanssa. -Olemme siitä erittäin iloisia, kertoi Finnmarkin maakunnan edustaja Tomas Arild Mölmann Pohjoiskalotin neuvoston Narvikin kokouksessa.

Finnmarkin poliittinen tilanne muuttui viime syksyn kuntavaaleissa.

-Työväenpuolue oli Finnmarkissa vallassa 60 vuotta, mutta nyt meillä on oikeistojohto, Mölmann kertoo.

Houkutteleva maakunta

Nyt on tärkeintä kehittää maakuntaa niin, että ihmiset haluavat asua, pysyä ja tehdä töitä alueella.

-Maakunnasta pitää tulla vetovoimainen ja houkutella erityisesti nuoria asumaan Finnmarkin alueelle, Mölmann sanoo.

Digitalisaatio

Maakuntahallinnon painopisteenä on nyt muun muassa digitalisaatio, jonka avulla etäisyyksien merkitys saadaan vähenemään.

-Kyse on väestönkehityksen haasteesta. Maakunta haluaa tarjota digitalisaation avulla nuorille koulutusta lähellä kotia. Tavoitteemme on, että ihmiset kokevat elämän olevan hyvää Finnmarkissa, Mölmann kertoo.

Kulttuuria

Kulttuuri on yksi tapa houkutella lisää väkeä.

-Niinpä aiomme panostaa myös laajempaan ja rikastuttavaan kulttuuriyhteistyöhön, Mölmann sanoo.

Energian saanti on Finnmarkille tärkeää.

-Elinkeinoelämän kehittäminen vaatii lisää energiaa. Nyt esimerkiksi Hammerfestiin suunnitellaan suurta energiainvestointia, Mölmann kertoo.

Itä-länsi yhteistyötä

Tromssan maakunnassakin poliittinen johto on vaihtunut.

-Meille itä-länsiyhteydet ovat tärkeitä ja toivomme lisää yhteistyötä naapureiden kanssa. Se on entistä tärkeämpää uuden maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi, totesi Tromssan maakuntahallinnon edustaja Mari Siljebråten.

USA:n toimisto Tromssaan

Tromssan matkailulla menee myös hyvin.

-Koska meillä ei ole täällä rautatietä, matkailijat saapuvat muilla keinoin ja he käyttävät nyt enemmän rahaa paikan päällä kuin aikaisemmin. Yhdysvaltojen Norjan suurlähetystö on avannut toimiston Tromssaan. Sen tehtävänä on vahvistaa tutkimusyhteistyötä Norjan ja USA:n välillä erityisesti arktisissa kysymyksissä, Siljebråten kertoo.

foto: Folkebladet.no

Maakunnalle on myös tärkeää saada Tromssaan muuttavat ihmiset asettumaan sinne pysyvästi.

-Rakennettu infrastruktuuri ja rajat ylittävä yhteistyö ovat tärkeitä, Siljebråten toteaa.

Bodö Euroopan kulttuuripääkaupunki

Nordlannissakin kehitys on positiivista ja siellä tapahtuu paljon.

-Kehitys on toiveikasta. Bodö on tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki ja merkkivuosi avataan helmikuussa. Siitä tulee koko maan kattava kulttuurin kohtaamispaikka ja panostus kulttuurialan työpaikkoihin. Kulttuurihan osaltaan lisää alueen vetovoimaa, toteaa Nordlannin maakuntahallinnon edustaja Linda Helén Haukland.

Useammat asettuvat asumaan

Nordlannin maakunta pyrkii myös houkuttelemaan alueelle lisää uusia asukkaita.

-Tavoitteemme on saada yhä useampi asettumaan alueelle pysyvästi eikä vain pistäytymään siellä töissä. Panostamme paljon vihreään siirtymään, kuten merituulivoimaan, suurempaan energiaomavaraisuuteen ja vihreisiin satamiin. Kehittyminen riippuu suuresti lisäenergian saatavuudesta, Haukland sanoo.

Infrastruktuurin tärkeys

Hän korostaa myös itä-länsisuuntaisen infrastruktuurin merkitystä.

-Meille Narvikin satama on tärkeä. Evenesin ja Bodön lentokentät ovat puolustusvoimille tärkeitä. Nyt testataan, kuinka hyvin olemme varautuneita sotilaallisiin kriiseihin ja mitä parannuksia infrastruktuuriin tarvitaan, Haukland kertoo.

Nuorisopanostuksesta hyviä tuloksia

-Nordlannin maakunta toteuttaa 2022–2024 aikana osaamisen kohentamiseen tähtäävää strategiaa. Siitä on saatu erittäin positiivisia tuloksia, etenkin sellaisten nuorten parissa, jotka eivät käy töissä tai ole opiskelemassa (NEETs), Haukland sanoo.

Kent Lidman