Uutinen 26.01.2023 Kent Lidman
-Hyvä mediaseuranta estää rajat ylittäviä väärinkäsityksiä ja vähentää epäluuloja, sanoi Ruotsin Norrbottenin radion P4-kanavan päällikkö Armi Rousu, kun hän Haaparannan Norden-konferenssissa puhui aiheesta ”Median rooli muuttuvassa maailmassa”.

Armi Rousu kertoi, että Ruotsin Radion visio on ”mitä useampia ääniä ja vahvempia kertomuksia, sitä parempi ymmärtäminen”.

-Kuvaamme sitä, mitä Pohjoiskalotilla tapahtuu Pohjois-Ruotsin, Suomen ja Norjan puolella. Olemme myös kertoneet, mitä Venäjällä tapahtuu, mutta Ukrainan sodan puhkeamisen jälkeen se on muuttunut paljon vaikeammaksi, Rousu sanoi.

Tärkeää kriisiaikoina

Mediaseuranta on erityisen tärkeää kriisiaikoina.

-Emme varmaan ikinä aikaisemmin ole raportoineet yhtä paljon siitä, mitä rajalla tapahtuu, kuin koronan aikana. Pandemia osoitti työmarkkinoita koskevia puutteita, sääntöjen ja yhteistyön erilaisuuden rajojen yli. Se synnytti ajoittain ikävää ilmapiiriä, joka vaikutti rajalla oleviin yrityksiin ja ihmisiin, Rousu totesi.

Vähemmistökieliä

Ruotsin Radio panostaa vahvasti vähemmistökieliseen ohjelmistoon.

-Kukaan ei koskaan ole sitä vastaan. Meillä on monenlaisia vähemmistökielisiä ohjelmia, esimerkiksi paljon lastenohjelmia, Rousu kertoi.

Radio lähettää paljon podcasteja, joiden suorana kohderyhmänä ovat rajalla asuvat ihmiset.

-Medioiden monimuotoisuus on äärimmäisen tärkeää. Tuorein podcastimme ”Raja” on houkutellut monia kuulijoita. Toinen podcast on nimeltään Polaarielämää ja se kuvailee elämää napaseudulla, Rousu selitti.

Julkisten yleisradioiden yhteistyötä

Myös Ruotsin televisio SVT lähettää paljon vähemmistökielistä ohjelmaa. Siitä kertoi ohjelmisto- ja vähemmistökielipäällikön sijainen Ylva Jonsson Sarri Ruotsin television Uumajan toimipisteestä.

-Teemme pitkälle kehittynyttä yhteistyötä muiden Pohjoiskalotin yleisradioyhtiöiden kanssa, etenkin saamenkielisissä ohjelmissa. Ukrainan sota pisti vauhtia Pohjolan yleisradioyhtiöiden välisen yhteistyön kehittämiseen, Jonsson Sarri kertoi.

Televisio-ohjelmia useilla kielillä

Vuoden 2021 aikana Ruotsin televisio lähetti 937 tuntia ohjelmaa kansallisilla vähemmistö- ja viittomakielillä. Ruotsin kielen lisäksi SVT tekee ohjelmia suomeksi, saameksi, meänkielellä, romanikielellä, jiddishiksi ja viittomakielellä.

-SVT:n visiona on rakentaa osaltaan Ruotsia, jossa ihmiset ovat uteliaampia ja paremmin perehtyneitä asioihin. Vähemmistökielisellä tarjonnalla on useita tarkoituksia. Se vahvistaa kansallisia vähemmistöryhmiä tunnistamalla ne ja tuomalla esiin vähemmistöjen näkökulman. Sen lisäksi se tekee kielet tutummiksi ja vahvistaa niitä. Meillä on myös demokratiatehtävä, jonka mukaan meidän tulee levittää tietoa, vähentää ennakkoluuloja ja avata ovia kansallisten vähemmistöjen kielelle ja kulttuurille, Ylva Jonsson Sarri selitti.

Kent Lidman