2020, Uutinen 20.01.2020 Paula Mikkola
-Monet nuoret ovat aktivoituneet ilmastokysymyksissä. Ensimmäistä kertaa historian aikana meillä on näin paljon asialle vihkiytyneitä nuoria ihmisiä. Meidän hallitusohjelmamme ei olisi ollut yhtä kunnianhimoinen ilmastoasioissa elleivät nuoret olisi lähteneet liikkeelle. Näin sanoi Suomen hallituksen ympäristö- ja ilmastoministeri, Vihreän liiton Krista Mikkonen Rovaniemellä pidetyn Arctic Spirit konferenssin avauksessaan.

Arctic Spirit järjestettiin loppuvuodesta Rovaniemellä neljännen kerran. Rovaniemen kaupunki ja Lapin yliopiston Arktinen keskus olivat konferenssin organisoijina. Niiden tukena toimivat muun muassa Suomen ympäristö- ja maatalousministeriöt, Skotlannin, Ranskan ja Kanadan hallitukset sekä Britannian Helsingin suurlähetystö.

Kolmesataa osallistujaa

Konferenssi houkutteli noin 300 osallistujaa monesta maailman kolkasta. Eniten osallistujia oli Pohjoismaista, mutta myös Yhdysvalloista, Kanadasta, Kiinasta, Venäjältä, Ranskasta, Turkista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Tšekistä, Itävallasta, Liettuasta, Hollannista ja Bangladeshista.

Ilmastonmuutokset

Konferenssin pääteemana tänä vuonna oli ilmaston muuttuminen ja erityisesti miten se vaikuttaa tämän päivän nuoriin ja tuleviin sukupolviin arktisella alueella. Tilaisuus oli samalla osa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

Vaikutukset arktisella alueella

Krista Mikkonen totesi, että ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat erityisesti arktisella alueella.

-Haluan palauttaa mieleen, että vuonna 1991 täällä Rovaniemellä pidettiin yksi varhaisimmista arktisista konferensseista. Jo silloin muutokset tuntuivat eniten Arktiksella. Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että etenkin arktinen luonto ja ympäristö ovat erityisen herkkiä ilmaston muutoksille. Nyt kysymys on maailmanlaajuinen, ja ilmastokriisi on myös yhteiskunnan kriisi, Mikkonen sanoi.

Nuoret ovat tärkeitä

Mikkosen mielestä nuorten osallistuminen on tärkeää etenkin arktisella alueella.

-Siksi olen iloinen, että tämä tapahtuma antaa nuorten puhua arktisen alueen pelastamisesta. Meillä on tärkeä tehtävä edessä ja tulevaisuus tehdään nyt, tässä tilassa, hän sanoi.

Pitkä yhteistyöperinne

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen toivotti osallistujat tervetulleiksi kaupunkiinsa.

-Tämä on neljäs kerta vuoden 2013 jälkeen, kun järjestämme Arctic Spirit tapahtuman täällä Rovaniemellä. Olen työskennellyt arktisten kysymysten parissa neljällä vuosikymmenellä. Meillä on käytännön arktisesta yhteistyöstä pitkät perinteet, Lotvonen kertoi.

Ilmastoasioiden huomiointi kaupunkisuunnittelussa

Esko Lotvosen mielestä suunnittelussa on tärkeää huomioita ilmaston muutokset.

-Rovaniemi kasvaa nopeasti, uusia asuntoja rakennetaan ja matkailijoiden määrä kasvaa. Tätä varten meidän pitää laatia suunnitelmia, joissa ympäristö otetaan huomioon. YK:n ilmastopaneelin mukaan ilmaston muutokset tuntuvat vahvimmin arktisella alueella, Lotvonen totesi.