2021, Uutinen | 12.12.2021 | Paula Mikkola |
Syksyllä 2011 Päivi Koivupalo avasi ensimmäisen Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan toimiston Tornion kaupungintalolla. Sen jälkeen toimipiste on muuttanut Tornion ja Haaparannan väliselle rajalle ja toinen toimipiste on perustettu Norjan Skibotniin. Pohjoismaiden ministerineuvoston toimeksiannosta Pohjoiskalotin neuvosto vastaa Rajaneuvonnan toiminnasta (tästä enemmän toisessa artikkelissa).
Sata osallistujaa
Lähes sata henkilöä eri Pohjoismaista oli saapunut 10-vuotisjuhlaan. Thomas Blomqvistin mielestä Pohjoiskalotin Rajaneuvonta tekee arvokasta työtä toteuttaessaan Pohjoismaiden yhteistä visiota, jonka mukaan Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä.
-Meille on tärkeää, että ihmiset voivat vapaasti liikkua Pohjoismaiden rajojen yli. Se on meidän ykkösprioriteettimme. Pohjoiskalotin Rajaneuvonta tekee täten korvaamatonta työtä pohjoismaisen yhteistyön hyväksi, hän sanoi.
Monimuotoinen alue
Thomas Blomqvistin mukaan Pohjoiskalotti pitää nähdä yhtenä alueena.
-Alueelta löytyy kielten ja kulttuurien kirjo. Saamelaiskulttuuri on levinnyt koko alueelle. Rajat ylittävää yhteistyötä on paljon, josta esimerkkinä on äskettäin allekirjoitettu sopimus poliisiyhteistyöstä, hän totesi.
Koronan opetuksia
Korona-pandemian ajan rajojen sulkemisesta on opittu asioita tulevaisuutta varten.
-Tuleviin kriiseihin pitää varautua ja tehdä kaukonäköisesti työtä rajaesteiden poistamiseksi. Olemme oppineet myös hyödyntämään enemmän digitalisaatiota, Blomqvist sanoi.
Suuria investointeja
Pohjoiskalotin neuvoston edustaja Mika Riipi Lapin liitosta korosti myös rajat ylittävän vapaan liikkuvuuden merkitystä niiden suurinvestointien yhteydessä, joita Pohjoiskalotille on suunnitteilla.
-Pohjois-Ruotsissa kyse on yli 880 miljardin investoinneista vihreään siirtymään, teräksentuotantoon, kaivoksiin ja energiaan. Niitä varten tarvitaan 100 000 uutta asukasta alueelle. Lapissa puhutaan 13 miljardin investoinneista. Jotta niistä ja vihreästä siirtymästä selvitään, yhteistyötä pitää tehdä yli rajojen. Pohjoisessa valtioiden rajoja ei tunneta. Ihmiset ovat vuosikymmenien ajan tehneet yhteistyötä rajojen yli, Riipi totesi.
Koetusten aika
Hän pitää korona-pandemiaa rajayhteistyön koetusten aikana.
-Rajayhteistyön toimimattomuus pandemian aikana on ollut hämmentävää ja turhauttavaa. Meidän pitää ottaa siitä oppia ja ymmärtää, miten tärkeää on, ettei rajoja pystytetä uudelleen. Helsingissä, Oslossa tai Tukholmassa sitä ei käsitetä, mutta me, Pohjoiskalotin ruohonjuuritason toimijat, ymmärrämme sen, Riipi sanoi.
Hän korosti Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan työn merkitystä vapaalle liikkuvuudelle.
-Rajakysymysten näkökulmasta Rajaneuvonnan toiminnan kulunut vuosikymmen on ollut koko Pohjoiskalotille menestystarina, Riipi totesi.
Kent Lidman