2018, Uutinen 19.09.2018 Paula Mikkola
Mitkä käytännöt vaikuttavat Ruotsin, Suomen ja Norjan rakennusaloilla? Tästä teemasta keskusteltiin Rajaneuvonnan konferenssissa Hanasaaressa

Arne Jakobsson toimii Ruotsin verohallinnossa Pohjolan kansainvälisenä koordinaattorina

Jakobsson kertoi työntekijäluettelojärjestelmästä, joka varmistaa yhtenäiset ehdot rakennusalalla.

Työntekijäluettelo on kirja tai sähköinen tiedosto, johon kaikki tietyssä yrityksessä  työskentelevät kirjataan. Luetteloa päivitetään joka päivä niin, että siitä käyvät ilmi kaikki ne henkilöt, joka ovat läsnä juuri sillä työpaikalla.

-Luetteloon merkityn ei tarvitse olla palkollinen, mutta hänen tulee olla töissä rakennuksella. Tämä on yksi keino ratkaista harmaan talouden ongelmia joillakin toimialoilla. Se koskee rakennusyritysten lisäksi ravintoloita, kampaamoja ja kauneushoitoloita, pesuloita, autokorjaamoja ja tukkukauppoja, Jakobsson kertoi.

Yllätyskäyntejä

Verovirasto tekee yllätyskäyntejä työpaikoille, tarkastaa työntekijäluettelon ja työntekijöiden henkilöllisyydet sekä keskustelee johtajan kanssa siitä, mitä juuri sillä työpaikalla tehdään.

-Yritys, joka ei hoida työntekijäluetteloa asianmukaisesti, saa rangaistusmaksun osittain luettelon laiminlyönnistä mutta myös jokaisesta työpaikalla aktiivisesti toimivasta henkilöstä, jota luetteloon ei ole merkitty. Asian laiminlyönti voi tulla yritykselle melko kalliiksi, Jakobsson totesi.

D-numero

Norjan Skatt Nordin erityisasiantuntija Bård Sjövoll kertoi D-numerosta, josta Norjassa työtä tekevät tunnistetaan.

-Se on numero, jonka alle 6 kuukautta Norjassa työskentelevät saavat ja joka todistaa, että oikea henkilö on oikeassa työkohteessa. Yli puoli vuotta työskentelevät tarvitsevat norjalaisen henkilötunnuksen / syntymäajan, Sjövoll selitti.

Verokortti

Norjassa työtä tekevillä pitää olla Norjan verokortti.

-Sitä varten työntekijän pitää käydä henkilökohtaisesti tunnistautumassa jossakin Norjan 42 verotoimistoista, Sjövoll kertoi.

Rakennusalan työnantajien pitää Norjassa antaa työntekijöille myös ns. HMS-kortti.

-Se on työnantajan henkilökortti rakennus- ja maansiirtoaloilla, Sjövoll selvensi.

Veronumero

Suomen verohallinnon veroneuvojat Heidi Mattila ja Anette Liljeqvist kertoivat, että Suomessa kaikilla rakennustyömailla työskentelevillä pitää olla oma veronumero.

-Veronumero on tunniste, joka osoittaa, että työntekijä on verottajan rekisterissä. Sitä varten pitää käydä henkilökohtaisesti verotoimistossa, jossa henkilöllisyys varmistetaan veronumeroa varten, Mattila selitti.

Verosäännöt

Verosäännöt muuttuvat sen mukaan kuinka pitkään Suomessa on ollut töissä ja missä työnantajalla on toimipiste.

-Jos työntekijä on Suomessa töissä alle 6 kuukautta ja työnantaja on ulkomailla, työntekijä ei ole Suomeen verovelvollinen. Mutta jos työnantajalla on toimipiste Suomessa, työntekijä on Suomeen verovelvollinen. Yli puolen vuoden työskentely on veronalaista tuloa Suomessa, Mattila kertoi.